Ik voel me anders

Jongeren en jongvolwassenen

Ik voel me anders

Vind jij sociaal contact lastig? Omdat je niet altijd begrijpt wat anderen bedoelen? Dat kan komen door autisme. 

Je vindt het misschien moeilijk om te begrijpen waarom iemand naar je kijkt. Je weet niet goed hoe je moet reageren. Of je vraagt je af of iemand een grap maakt of serieus is? Je hebt dan wel geleerd om iemand aan te kijken, maar eigenlijk vind je de gevoelens van anderen lastig te bepalen.

Kenmerken van autisme?

Het kan zijn dat je kenmerken van autisme hebt. Als je kenmerken van autisme hebt, vind je praten en omgaan met anderen vaak lastig. Je kunt lastig inschatten wat je wel en niet kunt zeggen. Daardoor zeg je misschien dingen tegen andere mensen die ze niet leuk vinden. Je doet dat, omdat je direct zegt wat je ziet. Het valt je bijvoorbeeld op dat iemand dik is geworden en dus zeg je dat. Contact met anderen maakt je onzeker. Omdat je niet zeker weet of je op de goede manier reageert.

Taal

Daarom ben je misschien stiller dan andere jongeren. Maar wat moet je doen als iemand toch met je wil praten? Dat is behoorlijk moeilijk. Het kan zijn dat je alleen maar over dingen praat die jij interessant vindt. Jij vindt bijvoorbeeld techniek heel leuk en denkt dat anderen dat ook vinden. Maar het kan ook zo zijn dat je uit beleefdheid met 'ja' of 'nee' reageert of liever niks terugzegt. Of je herhaalt dingen die je laatst in je omgeving hebt gehoord.

Ook vind je spreekwoorden moeilijk. Als iemand zegt dat hij even de kat uit de boom kijkt. Dan kijk jij naar buiten naar de bomen om te zien of je een kat ziet. Terwijl het spreekwoord betekent dat hij rustig afwacht wat er gaat gebeuren.

Harde geluiden

Als je kenmerken van autisme hebt, vind je je omgeving al snel te druk. Als mensen door elkaar praten, kun jij moeilijk luisteren. Want al die geluiden doen haast pijn aan je oren. Fel licht vind je misschien ook niet fijn. Je wordt onrustig van alles wat je hoort en ziet. Het liefst ben je in een stille ruimte bezig met je eigen hobby. Want in je eigen hobbies ga je helemaal op.

Bijzondere interesses

Lekker alleen op je kamer een boek lezen of televisie kijken over het onderwerp dat jij interessant vindt, daar voel jij je prettig bij. Misschien kijk je het liefst de hele dag Discovery Channel naar verhalen over het oude Egypte of schilder je de hele dag modelbouwhuizen. Over deze hobby's kun je uren praten. Je hebt niet door dat andere mensen dan soms niet meer luisteren.

Veranderingen

Ook vind je veranderingen moeilijk. Als iets een beetje anders gaat dan jij verwacht dan vind je dat niet fijn.  Jij wilt het liefst altijd van tevoren weten wat er gaat gebeuren en wanneer. Nieuwe schoenen staan bij jou bijvoorbeeld tijden in de kast zonder dat je ze gebruikt. En als er onverwachts bezoek komt, vind je dat niet leuk.

Hulp bij Buro3o

Vind jij het lastig contact te maken met andere mensen? Of merk je dat je snel van slag raakt als dingen anders gaan dan je verwacht? Buro3o kan je helpen hiermee om te gaan.

Voel je je anders en zoek je hulp, neem dan contact met ons op.

« terug naar Jongeren en jongvolwassenen