Ik voel me angstig

Jongeren en jongvolwassenen

Ik voel me angstig

Je kunt voor van alles bang zijn. Misschien ben jij bang om dingen verkeerd te doen of raak je soms ineens in paniek.

Angst

Iedereen is wel eens angstig. Dat is maar goed ook. Want doordat we bang kunnen worden, beschermen we onszelf tegen gevaarlijke dingen. Zoals oversteken als het niet kan of gevaarlijke hoogten of plekken.

Maar soms kun je angstig worden op momenten dat het niet hoeft. Er is dan geen gevaar en dus geen reden om angstig te zijn. Dan kun je een angststoornis hebben. Daarvan zijn verschillende soorten. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn voor spinnen, maar ook voor praten in een groep of voor de klas. Of je hebt heel erg hoogtevrees. Het kan zelfs zo zijn dat je plotseling in paniek raakt.

Fobie

Je kunt bang zijn voor bepaalde situaties of dingen. Je bent dan bijvoorbeeld erg bang voor spinnen of slangen. Of je durft niet in een lift te stappen of in een bus. Omdat je het bijvoorbeeld niet prettig vindt om in een kleine ruimte te zijn of op een plek waar veel mensen zijn. Dat is lastig omdat je toch vaak naar buiten moet voor school, werk of om te gaan sporten. Dat noem je een fobie.

Sociale fobie

Je kunt het ook eng vinden met mensen te praten of een presentatie te houden. Je vindt contact met leeftijdgenoten eng. Omdat je bang bent om iets fout te doen of wat anderen van je denken. Als je eraan denkt dat je voor de klas moet gaan staan, breekt het zweet je uit. Je wordt ziek omdat je zo zenuwachtig bent. Vaak vind je dit erg eng, omdat je bang bent dat je het niet kunt. Dat noem je een sociale fobie. Dit komt bij jongeren veel voor.

Piekeren

Het kan ook zijn dat je erg veel nadenkt over dingen die jou of je naaste omgeving kunnen overkomen. Dan ben je bang dat je ziek zult worden of dat je een ongeluk zult krijgen. Je bent steeds onrustig en zenuwachtig, terwijl er niet direct een aanleiding is om bang te zijn. Je piekert al een tijdje over allerlei dingen die in de toekomst zouden kunnen gebeuren.

Obsessies

Soms ga je door een angst gekke dingen doen. Als je steeds dezelfde dingen doet, noem je dat een obsessie. Je wilt dan bijvoorbeeld steeds weer bekijken of de deur goed dichtzit. Of je voelt je pas rustig als je met je voet de muur hebt aangeraakt. Of je kan niet ophouden met je handen wassen of schoonmaken.

Paniek

Je kunt ook bang zijn, zonder dat je weet waarom. Je hart gaat dan tekeer en je krijgt geen lucht. Vaak duurt dit maar kort, maar als het gebeurt is het erg heftig. Het overvalt je. Zonder dat je het verwacht raak je in paniek. Deze angst komt zomaar ineens en gaat dan weer over. Je weet niet goed hoe het kan.

Hulp bij Buro3o

Als je angstig bent, kun je daar in het dagelijks leven veel last van hebben. Je komt misschien bijna niet meer de deur uit of je vermijdt situaties, omdat je bang bent dat je angstig wordt. Buro3o kan je helpen.

Voel je je angstig en zoek je hulp, neem dan contact met ons op

« terug naar Jongeren en jongvolwassenen