Ik voel me in de war

Jongeren en jongvolwassenen

Ik voel me in de war

Heb je het gevoel dat er op je gelet wordt? Of denk je dat je dingen ziet die er niet zijn? Ben je in de war? Dan kan het zijn dat je de eerste tekenen hebt van een psychose. Als je een psychose hebt dan is dat best heftig. Je ziet en hoort dingen die er niet zijn. Je hebt constant het gevoel dat anderen je in de gaten houden. Of je hoort stemmen die je vertellen wat je moet doen.

Wanen

Je kunt ook niet meer snappen wie je bent. Bij psychoses kan het gebeuren dat je de werkelijkheid heel anders ziet dan die is. Je denkt bijvoorbeeld dat je iemand anders bent of je hebt het gevoel dat er dingen op je afvliegen. Dat kan erg beangstigend zijn. Je vraagt je steeds af of dat wat je ziet nou echt is of niet. Daardoor kun je je niet concentreren en slecht slapen.

Gekke dingen doen

Als je in de war bent ga je je anders gedragen. Je hebt bijvoorbeeld geen zin meer in school, zorgt niet meer goed voor jezelf of spreekt niet meer af met vrienden. Misschien doe je wel andere dingen. Misschien maak je in paniek soms dingen stuk of loop je zonder kleren naar buiten.

Eerste signalen

Een psychose kun je niet zien aankomen, maar er zijn wel signalen die ervoor zorgen dat je een risico loopt. Angst, prikkelbaarheid en slaapproblemen zijn voorbeelden van deze eerste signalen. Pas nadien zijn de signalen van de voorfase te herkennen. Hierdoor is het soms mogelijk een volgende psychose te zien aankomen.

Er zijn een heleboel andere signalen die kunnen wijzen op een naderende psychose. Bijvoorbeeld: Concentratieproblemen, anders zien, horen of ruiken, verward zijn, vergeetachtig, verstoord dag-/nachtritme, geïrriteerd, minder aandacht voor zelfverzorging, boos, somber, achterdochtig, verhoogde interesse voor geloofszaken, filosofie, paranormale zaken, je moe en futloos voelen.

Ben je in de war en zoek je hulp, neem contact met ons op

« terug naar Jongeren en jongvolwassenen